Kuchařské recepty pro každého

Boršč houbový

Potřebujeme tyto suroviny:
10 dkg sušených hub
3 velké červené řepy
80 dkg bílého hlávkového zelí
4 mrkve,3 cibule
2 petržele
16 dkg rajčatového protlaku nebo 4 rajčata
10 dkg rozpuštěného másla
2 lžíce mouky
1 vrchovatá lžíce cukru
3,6 litru houbového vývaru
10 dkg smetany
sůl
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Sušené houby zalijeme vodou a necháme 10 až 15 minut namočené, pak vodu vylejeme, houby několikrát propláchneme a namočíme do studené vody (na 7 litrů vývaru použijeme 1 kilogram sušených hub).
Houby necháme louhovat 3 - 4 hodiny.
Po té houby v té samé vodě uvaříme do měkka.
Vyvařené houby vyndáme z vývaru, propláchneme horkou vodou a nakrájíme na nudličky.
Vývar přecedíme přez cedník.
Řepu uvaříme ve slupce, kterou pak oloupeme a řepu na hrubo nastrouháme.
Cibuli nakrájíme na půlkolečka, přidáme nakrájené houby a osmahneme, poté přidáme na jemno nastrouhanou petržel a mrkev a doosmahneme.
Zelí nakrájené na nudličky vložíme do hrnce, zalijeme houbovým vývarem a vaříme do měkka.
Po té přidáme nastrouhanou řepu a přípravenou osmahlou zeleninu s houbami.
Vše vaříme do měkka.
10 až 5 minut před koncem přidáme do boršče jíšku, cukr a sůl.
Boršč houbový