borsc-houbovy
Boršč houbový

Boršč houbový


Potřebujeme tyto suroviny:
• 10 dkg sušených hub
• 3 velké červené řepy
• 80 dkg bílého hlávkového zelí
• 4 mrkve,3 cibule
• 2 petržele
• 16 dkg rajčatového protlaku nebo 4 rajčata
• 10 dkg rozpuštěného másla
• 2 lžíce mouky
• 1 vrchovatá lžíce cukru
• 3,6 litru houbového vývaru
• 10 dkg smetany
• sůl
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Sušené houby zalijeme vodou a necháme 10 až 15 minut namočené, pak vodu vylejeme, houby několikrát propláchneme a namočíme do studené vody (na 7 litrů vývaru použijeme 1 kilogram sušených hub).
Houby necháme louhovat 3 - 4 hodiny.
Po té houby v té samé vodě uvaříme do měkka.
Vyvařené houby vyndáme z vývaru, propláchneme horkou vodou a nakrájíme na nudličky.
Vývar přecedíme přez cedník.
Řepu uvaříme ve slupce, kterou pak oloupeme a řepu na hrubo nastrouháme.
Cibuli nakrájíme na půlkolečka, přidáme nakrájené houby a osmahneme, poté přidáme na jemno nastrouhanou petržel a mrkev a doosmahneme.
Zelí nakrájené na nudličky vložíme do hrnce, zalijeme houbovým vývarem a vaříme do měkka.
Po té přidáme nastrouhanou řepu a přípravenou osmahlou zeleninu s houbami.
Vše vaříme do měkka.
10 až 5 minut před koncem přidáme do boršče jíšku, cukr a sůl.
zpět na seznam receptů