Kuchařské recepty pro každého

Boršč červený žitomírský

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g předního hovězího
500 g vepřového ramínka
250 g uzené plece
2 červené řepy
250 g hlávkového zelí
200 g uvařených červených fazolí
1 rajčatový protlak
2 mrkve
1 petržel
1/2 menšího celeru
1 cibule
4 brambory
10 kuliček pepře
1 bobkový list
sůl
150 ml smetany
150 ml zakysané smetany
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Dáme vařit hovězí a vepřové maso a přidáme pepř, bobkový list a sůl, také dáme vařit uzené maso zvlášť, dáme vařit červenou řepu neoloupanou samozřejmě taky zvlášť.
Mezitím, co se nám vaří maso a řepa, nakrájíme mrkev, petržel, celer, cibuli na kostičky, oloupané brambory na větší kostičky a zelí na nudličky asi tak 1x3 cm.
Uvařenou (měkkou) řepu vyndáme a necháme mírně vychladnout, pak ji oloupeme a nahrubo nastrouháme.
Až bude maso uvařené, tak ho vyndáme a do vývaru z hovězího a vepřového masa dáme mrkev, petržel, celer, cibuli, brambory, zelí a dolejeme převařenou vodou a necháme cca 7 minut povařit.
Přidáme nastrouhanou řepu a fazole a necháme dalších cca 7 minut mírně povařit.
Přidáme rajčatový protlak, dle potřeby dolijeme převařenou vodou a přidáme na kostičky nakrájené uvařené hovězí, vepřové a uzené maso a necháme 5 minut povařit.
Smetanu a zakysanou smetanu smícháme dohromady, každý si ji pak dává sám do talíře množství podle chuti.
Boršč červený žitomírský