Kuchařské recepty pro každého

Bavorská vepřová pečeně

Potřebujeme tyto suroviny:
750 g vepřového masa
2 velké cibule
200 g mrkve
200 g celeru
1 pórek
kůrka z krajíce chleba
hladká mouka
přepuštěné máslo
0,5 l černého piva
česnek
sůl
pepř
majoránka
rozmarýn
bazalka
kmín
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Maso (kýta, plec nebo kotlety) omyjeme, vykostíme, naklepeme, nařízneme kůži, osolíme, opepříme, posypeme kmínem a na pánvi s rozpáleným přepuštěným máslem prudce opečeme ze všech stran.
Pak maso položíme do pekáče, obložíme kostmi a rozčtvrcenými cibulemi, posypeme bylinkami, drceným česnekem a jemně nakrájenou mrkví, celerem, pórkem a chlebovou kůrkou.
Masovým vývarem vypláchneme pánev (přičemž seškrábneme přípečky) a přelijeme jím maso.
Dáme do předehřáté trouby a pečeme 1,5-2 hodiny, podle potřeby podléváme pivem.
Dopékáme v nezakrytém pekáči, aby šťáva získala barvu a pečeně kůrčičku.
Maso vyjmeme a nakrájíme na plátky asi 1,5 cm silné.
Šťávu přecedíme do hrnce a zahustíme moukou.
Bavorskou vepřovou pečeni podáváme s bramborovými nebo houskovými knedlíky.
Bavorská vepřová pečeně
Bavorská vepřová pečeně