Kuchařské recepty pro každého

Bábovka s kandovaným ovocem

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g polohrubé mouky
35 g droždí
150 g cukru
125 ml mléka
120 g másla
4 vejce
125 g smetany
80 g krájeného kandovaného ovoce
50 ml rumu
sůl
2 lžíce citronové šťávy
50 g oloupaných mandlí
máslo na vymazání formy
moučkový cukr na posyp
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Do hrnku nalijeme vlažné mléko, rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, zasypeme lžící mouky a necháme v teple po dobu asi 15 minut vzejít kvásek.
Do hluboké mísy rozkrájíme změklé máslo, přidáme vejce, zbytek cukru, špetku soli a smetanu a vyšleháme do husté bílé pěny.
Do druhé mísy prosijeme mouku, přidáme kvásek, vyšlehanou vaječnou pěnu, nadrobno pokrájené kandované ovoce, trochu rumu a citronovou šťávu a hněteme tak dlouho, až na povrchu těsta začnou tvořit bubliny.
Potom těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
Bábovkovou formu pečlivě vytřeme rozpuštěným máslem.
Do každé prohlubně formy potom položíme několik mandlí, zalijeme vykynutým těstem a necháme ještě asi 15 minut kynout.
Potom dáme do trouby vyhřáté na 180°C a bábovku pečeme na spodním roštu 60-70 minut.
Upečenou bábovku opatrně, aby se nesrazila, vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme ji vychladnout.
Ještě než úplně vychladne, posypeme ji moučkovým cukrem.
Bábovka s kandovaným ovocem
Bábovka s kandovaným ovocem