• 4 čerstvé artyčoky
• 1 cibule
• 1 stroužek česneku
• 1 bobkový list
• 5 lžic bílého vína
• 2 lžíce oleje
• půl lžičky hladké mouky
• 1 dcl vývaru
• sůl
• mletý pepř
• ocet
• citrónová šťáva
Řezné plochy očištěných artyčoků potřeme citrónovou šťávou, dáme je do vroucí osolené vody s několika kapkami octa a vaříme 20 minut.
Potom je necháme vychladnout, odstraníme střední lupínky a květní pestíky.
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na rozpáleném oleji, přidáme artyčoky, ocet, víno a dusíme.
Až jsou artyčoky téměř měkké a tekutina odpařená asi na 2 lžíce, podlijeme je vývarem, přidáme očištěný, celý stroužek česneku, mletý pepř a bobkový list a přikryté dusíme.
Až jsou artyčoky měkké, vyndáme je, šťávu zaprášíme hladkou moukou, propaříme asi 1 minutu, potom rozmícháme a vaříme další 1 minutu.
Česnek a bobkový list vyndáme a ihned podáváme.