Kuchařské recepty pro každého

Artyčoky po španělsku

Potřebujeme tyto suroviny:
4 čerstvé artyčoky
1 cibule
1 stroužek česneku
1 bobkový list
5 lžic bílého vína
2 lžíce oleje
půl lžičky hladké mouky
1 dcl vývaru
sůl
mletý pepř
ocet
citrónová šťáva
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Řezné plochy očištěných artyčoků potřeme citrónovou šťávou, dáme je do vroucí osolené vody s několika kapkami octa a vaříme 20 minut.
Potom je necháme vychladnout, odstraníme střední lupínky a květní pestíky.
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na rozpáleném oleji, přidáme artyčoky, ocet, víno a dusíme.
Až jsou artyčoky téměř měkké a tekutina odpařená asi na 2 lžíce, podlijeme je vývarem, přidáme očištěný, celý stroužek česneku, mletý pepř a bobkový list a přikryté dusíme.
Až jsou artyčoky měkké, vyndáme je, šťávu zaprášíme hladkou moukou, propaříme asi 1 minutu, potom rozmícháme a vaříme další 1 minutu.
Česnek a bobkový list vyndáme a ihned podáváme.
Artyčoky po španělsku
Artyčoky po španělsku