Kuchařské recepty pro každého

Angreštový koláč

Potřebujeme tyto suroviny:
300 g kakaových sušenek
50 g polohrubé mouky
100 g strouhaných vlašských ořechů
100 g krupicového cukru
vanilkový cukr
citrónová kůra
špetka soli
150 g másla
2 vejce
troška mleté skořice
půl lžičky prášku do pečiva
400 g čerstvého vyzrálého angreštu
2 lžíce řidší rybízové marmelády
vejce na potření
hrst sekaných vlašských ořechů
moučkový cukr na posypání
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Sušenky nastrouháme a promícháme s moukou, cukrem, solí, práškem do pečiva, skořicí, citrónovou kůrou a strouhanými ořechy.
Přidáme tuk a vejce a vypracujeme vláčné těsto.
Z něj oddělíme dvě třetiny, které zabalíme do fólie a necháme asi hodinu v chladnu.
Z odleželého těsta vyválíme kruhovou placku, obvod zarovnáme rádlem a placku přeneseme do vymazané, moukou vysypané koláčové formy.
Očištěný angrešt obalíme v rybízové marmeládě a rozložíme hustě na celou plochu těsta.
Zbylou třetinu těsta vložíme do cukrářského sáčku s ozdobnou trubičkou a nastříkáme na rozložený angrešt mřížku, kterou potřeme rozšlehaným vejcem.
Celý povrch koláče pak posypeme sekanými ořechy.
Koláč pečeme při 170°C asi 35-40 minut.
Zchladlý posypeme moučkovým cukrem.
Angreštový koláč
Angreštový koláč