Kuchařské recepty pro každého

Ajvar

Potřebujeme tyto suroviny:
800 g červené papriky
400 g lilku
1 menší pálivá paprička
6 stroužků česneku
sůl
pepř
250 ml vinného octa
olej
750 ml vody
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Lilek oloupeme a nakrájíme na plátky.
Papriky rozpůlíme a zbavíme semínek.
Do hrnce vlijeme vodu, ocet a trochu oleje a přivedeme k varu.
Vložíme lilek a papriku, povaříme pět minut a scedíme.
Lilek a papriku spolu s pálivou papričkou zbavenou semínek umeleme nebo rozmixujeme a dobře promícháme.
Do hrnce dáme olej, přidáme zeleninovou směs a na mírném ohni za stálého míchání vaříme, dokud směs nezhoustne (aspoň kolem hodiny).
Deset minut před koncem přidáme nasekaný česnek, sůl a pepř.
Pokud chceme ajvar skladovat, musíme ho potom ještě ve sklenicích zavařit.
Ajvar
Ajvar